Hästar och djur i socialt arbete

Sedan 2009 har Risingegården egna hästar och de inryms, i ett mindre stall som byggdes nytt i samband med att hästarna köptes in, och i intilliggande stora kuperade hagar. Genom åren har vi haft möjlighet att prova olika raser och typer av hästar, vilket gett oss kunskap och trygghet i det val av individer som vi arbetar med i dagsläget.

Till en början var hästverksamheten och stallet framförallt inriktat som rekreation för ungdomarna, en stunds avkoppling och aktivitet. Men med tiden, både genom vår egen erfarenhet, och att alltmer forskning bevisar och framhäver positiva effekter beträffande djur i behandlingsarbete, har vi valt att försöka arbeta mer aktivt med HUI (Hästunderstödda Insatser) och DUI (Djurunderstödda insatser).

Positiva effekter av att vara tillsammans med djur rapporteras i både svenska och utländska studier, dessa visar bland annat att:

  • Psykiska hinder som rädsla, panikångest och lågt självförtroende minskar
  • Socialt stöd och gemenskap förbättras
  • Utveckling av en mera hälsofrämjande livsstil
  • Ökad inre kompetens och reglering av sina känslor
  • Utveckling av intresse och motivationshöjande
  • Förbättrad motorik, styrka och kroppskännedom med motion som vidare kan reducera ångest, depression och buffra mot stress.

Vårt mål är att kunna erbjuda alla ungdomar på Risingegården djur- och stalltid minst en gång i veckan, och vid behov eller önskemål även fler gånger. Vi erbjuder samvaro med hästar i vacker och rogivande miljö i ett kuperat naturskönt område med skogar och sjöar. Aktiviteten med hästarna anpassas efter ungdomens intresse och tidigare erfarenhet där fokus alltid ligger på relationen mellan ungdome och hästen. Genom att försöka förstå hästen och lära känna den kan vi också lära oss mycket om oss själva. Att möta hästen och lära sig hantera den både från marken och/eller hästryggen stärker både självkänslan och självförtroendet. Hästen är en fin vän att vara med och som inger värme och lugn.

Vårt arbete med HUI (Hästunderstödda insatser) baseras på mentaliseringsteorin, där vi lär känna och får förståelse för hästen utifrån dess naturliga behov och beteende, och där vi skapar stunder för genuina möten och bygger relationer. Hästarna både rids och körs, vid dessa stunder av samvaro och fysisk aktivitet tillsammans med hästen fokuserar vi på vikten av att vara ”här och nu” ett sätt att öva sig i mindfulness, viktiga komponenter som ger kvalité till vårt behandlingsarbete.

Vi har en djur- och stallansvarig behandlare som har huvudansvaret för djur- och stallskötsel, samt planeringen av ungdomarnas djurtider och dess innehåll.

Vi har i dagsläget två hästar, en islandsvalack och en tinker.

På gården finns förutom hästar också en flock sociala får och även kaniner som gärna vill kela och bli ompysslade. Vid behov har vi också möjlighet att ta in ett terapihundsteam där hund och hundförare då träffar ungdomen i den miljö som behövs.

 

Vill du bli kontaktad?

Om du önskar att bli kontaktad av oss på Risingegården klickar du på knappen nedan. Fyll i dina uppgifter, så hör vi av oss.

Kontakta oss

Har du frågor om Risingegården och vår verksamhet är du välkommen att höra av dig. Här hittar du kontaktuppgifter till oss som arbetar på Risingegården.