Hästar och djur i socialt arbete

Sedan 2009 har Risingegården egna hästar och de inryms, i ett mindre stall som byggdes nytt i samband med att hästarna köptes in, och i intilliggande stora kuperade hagar. Genom åren har vi haft möjlighet att prova olika raser och typer av hästar, vilket gett oss kunskap och trygghet i det val av individer som vi arbetar med i dagsläget.

Till en början var hästverksamheten och stallet framförallt inriktat som rekreation för flickorna, en stunds avkoppling och aktivitet. Men med tiden, både genom vår egen erfarenhet, och att alltmer forskning bevisar och framhäver positiva effekter beträffande djur i behandlingsarbete, har vi valt att försöka arbeta mer aktivt med HUT (Hästunderstödda Insatser) och DUT (Djurunderstödda insatser).

Positiva effekter av att vara tillsammans med djur rapporteras i både svenska och utländska studier, dessa visar bland annat att:

  • Psykiska hinder som rädsla, panikångest och lågt självförtroende minskar
  • Socialt stöd och gemenskap förbättras
  • Utveckling av en mera hälsofrämjande livsstil
  • Ökad inre kompetens och reglering av sina känslor
  • Utveckling av intresse och motivationshöjande
  • Förbättrad motorik, styrka och kroppskännedom med motion som vidare kan reducera ångest, depression och buffra mot stress.

Vårt mål är att kunna erbjuda alla flickor på Risingegården djur- och stalltid minst en gång i veckan, och vid behov eller önskemål även fler gånger. Vi erbjuder samvaro med hästar i vacker och rogivande miljö i ett kuperat naturskönt område med skogar och sjöar. Aktiviteten med hästarna anpassas efter flickans intresse och tidigare erfarenhet där fokus alltid ligger på relationen mellan flickan och hästen. Genom att försöka förstå hästen och lära känna den kan vi också lära oss mycket om oss själva. Att möta hästen och lära sig hantera den både från marken och/eller hästryggen stärker både självkänslan och självförtroendet. Hästen är en fin vän att vara med och som inger värme och lugn.

Vårt arbete med HUT (Hästunderstödd terapi) baseras på mentaliseringsteorin, där vi lär känna och får förståelse för hästen utifrån dess naturliga behov och beteende, och där vi skapar stunder för genuina möten och bygger relationer. Hästarna både rids och körs, vid dessa stunder av samvaro och fysisk aktivitet tillsammans med hästen fokuserar vi på vikten av att vara ”här och nu” ett sätt att öva sig i mindfulness, viktiga komponenter som ger kvalité till vårt behandlingsarbete.

Djur- och stallansvariga är Fia och Fredrika. Fia har tidigare arbetat som behandlare på utredningen, men arbetar nu i huvudsak med flickorna i stallet.

De hästarna som finns hos oss som ”fyrbenta kollegor” är vår islandsvalack Feir, Milli som är en Irish cob och shetlandsponnyn Athena som vi kör och tränar agility med.

Hos oss finns också vårt terapi- och besökshundsteam som består av hundförare Jenny och hunden Sacke. Ungdomarna som bor hos oss för möjlighet att träffa Jenny och Sacke enskilt och /eller i grupp.

Vi har också fem klövjefår, två dvärgkaniner och två marsvin. Fåren är av en ovanligare svensk ras, detta har medfört att vi fungerar som genbank till denna sociala och tillgivna ras. De får som bor hos oss är alla tackor; Hjördis, Hjärta, Klorin, Berta och Curtan. Våra kaniner heter Kola och Millie och är otroligt lena att klappa då pälsen är satin. Promenader och hinderhoppning är några av de aktiviteter vi gör tillsammans med dem. Våra marsvin heter Cookie och Ophelia och dem kan man få ha i knät och mysa med.

Läs gärna mer om hur vi arbetar med djuren under flikarna; ”Hästarna & djuren under utredningstiden” och ”Hästarna & djuren i behandlingsarbete”.

Vill du bli kontaktad?

Om du önskar att bli kontaktad av oss på Risingegården klickar du på knappen nedan. Fyll i dina uppgifter, så hör vi av oss.

Kontakta oss

Har du frågor om Risingegården och vår verksamhet är du välkommen att höra av dig. Här hittar du kontaktuppgifter till oss som arbetar på Risingegården.