Hästar och djur i utredningsarbetet

Under utredningsperioden har flickan möjlighet att få vara i stallet och med hästarna minst en gång i veckan, det är alltid frivilligt och styrs utefter flickans intresse. Vi ser gärna att alla flickor genomför Risingegårdens ”tre-stegs-modell”, vilket innebär att man lär känna och umgås med hästarna och stallmiljön vid tre introducerande tillfällen. Det är alltid utifrån flickans behov och vilja. Flickan får då gå ifrån Hjärnkontoret (skolverksamheten) för att vara med i stallet. Efter dessa tre gånger sker stallaktiviteten efter flickans önskemål.

Vi lägger stor vikt på själva relationen till hästen och fokusområden i stallet som observeras är;

  • självförtroende och självkänsla
  • motorik
  • initiativförmåga
  • förmåga till att sätta gränser
  • känsloreglering
  • förmåga att upprätthålla aktivitet
  • tempo, temperament och förmågan att följa instruktioner samt hantera motgångar
  • samarbetsförmåga

Hästen är ett stort djur som för många inger respekt. Att möta detta djur och lära sig hantera det både från marken och/eller från hästryggen, väcker känslor i oss och stärker både självkänslan och självförtroendet. Att vara tillsammans med hästar gör att man på ett naturligt sätt övar sig i att hantera sina känslor då hästen speglar våra emotioner. Utifrån samvaron med djuren är det möjligt att observera flickans empatiska förmåga och även hur den utvecklas under utredningstiden. Allt eftersom flickan får kunskap och ökad kompetens om hästen, lägger vi tillsammans upp delmål som leder till att flickorna utvecklar sin ansvarskänsla samt ökar sin förmåga till lyhördhet, kommunikation och balans. Genom att flickan får inblick i och möjlighet att se till hästens välmående, ett arbete som skapar meningsfullhet och delaktighet, utvecklas ofta ansvarskänsla. Hästens lugn och värme hjälper flickan att själv bli lugn och komma ner i varv, en betydelsefull effekt av att vara i stallet. Utöver detta ger hästarna flickan bra motion. En gång i veckan, utöver stallvistelsen på Risingegården, har vi som aktivitet att åka till Finspångs Ridskola, där flickan får möjlighet till en annan och mer klassisk ridmiljö.

Läs gärna mer om våra tankar under fliken ”Hästar och djur i socialt arbete”.

Vill du bli kontaktad?

Om du önskar att bli kontaktad av oss på Risingegården klickar du på knappen nedan. Fyll i dina uppgifter, så hör vi av oss.

Kontakta oss

Har du frågor om Risingegården och vår verksamhet är du välkommen att höra av dig. Här hittar du kontaktuppgifter till oss som arbetar på Risingegården.