Hästar och djur i behandlingsarbete

När man bor hos oss under behandlingstiden är hästarna, stallet och de övriga djuren en aktivitet som ungdomen har möjlighet att välja och sker utifrån ungdomens önskemål, både som egentid och ibland tillsammans med de andra ungdomarna. I stallet får ungdomen möjlighet att vara med våra hästar, både från marken, från hästryggen eller åkandes på vagnen.

Vi lägger stor vikt på själva relationen till hästen och fokusområden i stallet som man tränar på är;

  • att öka självförtroende och självkänsla
  • få en bättre motorik och träna sin balans
  • ta beslut, initiativ och sätt gränser
  • kunna reglera, förstå och acceptera sina känslor
  • träna sin uthållighet och styrka
  • träna att hantera motgångar
  • öva på att samarbeta

Hästen är ett stort djur som för många inger respekt, att möta detta djur och lära sig hantera det både från marken och/eller från hästryggen, väcker känslor i oss och stärker både självkänslan och självförtroendet. Att vara tillsammans med hästar gör att man på ett naturligt sätt övar sig i att hantera sina känslor då hästen speglar våra emotioner. Allt eftersom ungdomen får kunskap och ökad kompetens om hästen, lägger vi tillsammans upp delmål som leder till att ungdomarna utvecklar sin ansvarskänsla samt ökar sin förmåga till lyhördhet, kommunikation och balans. Genom att ungdomen får inblick i och möjlighet att se till hästens välmående, ett arbete som skapar meningsfullhet och delaktighet, utvecklas ofta ansvarskänsla. Hästens lugn och värme hjälper ungdomen att själv bli lugn och komma ner i varv, en betydelsefull effekt av att vara i stallet. Utöver detta ger hästarna bra motion.

På gården finns förutom hästar också en flock sociala får och även kaniner som gärna vill kela och bli ompysslade. Vid behov har vi också möjlighet att ta in ett terapihundsteam där hund och hundförare då träffar ungdomen i den miljö som behövs.

Läs gärna mer om våra tankar under fliken ”Hästar & djur i socialt arbete”.

”När årstiden lockar och vädret inbjuder är det en underbar känsla att få färdas långsamt på smala grusvägar med häst & vagn för att såsmåningom nå skogsgläntan där vi fikar och hästen betar. Ett av det mest rogivande ljud, att höra hästar mumsa gräs, i kombination med fågelkvitter …!”

 

Vill du bli kontaktad?

Om du önskar att bli kontaktad av oss på Risingegården klickar du på knappen nedan. Fyll i dina uppgifter, så hör vi av oss.

Kontakta oss

Har du frågor om Risingegården och vår verksamhet är du välkommen att höra av dig. Här hittar du kontaktuppgifter till oss som arbetar på Risingegården.