Stora huset

 

I Stora huset finns våra två lite större behandlingsavdelningar, Hera och Juno. Här har vi boenderum, duschrum, tvättstuga, matsal, TV-rum och aktivitetsrum.

I Stora huset kan det bo upp till 12 ungdomar, varav fem-sex på Hera och fem-sex på Juno. Behandlingen präglas av en tydlig dagstruktur som börjar med morgonsamling innan dagens aktiviteter och slutar med en lugn stund i sitt eget rum på kvällen. Varje ungdom har sin egen dagstruktur, men med vissa hållpunkter som är fasta för alla, exempelvis tid för att gå upp, gå och lägga sig osv. Däremellan kan ungdomarna ha olika skolformer, praktik, tider hos läkare, BUP osv vilket planeras individuellt. Personal finns tillgänglig dygnet runt för att stötta och hjälpa till både känslomässigt och praktiskt. På nätterna har vi både sovande och vaken personal.

Även om avdelningarna Hera och Juno ligger i samma hus är de avskilda från varandra frånsett att vissa gemensamma aktiviteter görs. Ungdomarna vistas inte på varandras avdelningar eller i lokaler avsedda för respektive avdelning. Avdelningarna har också varsin personalgrupp för att det ska bli tryggt och förutsägbart för ungdomarna.

Ett av de viktigaste målen med behandlingen är att ge ungdomen tillräckliga sociala och känslomässiga verktyg för att så småningom kunna leva ett tillräckligt gott vuxenliv med tillräckligt goda relationer till sin omgivning.

 

I Stora huset får ungdomarna träna på socialt samspel med andra, både tonåringar och vuxna. De får träna sina relationsfärdigheter i verkliga situationer då de lever ihop med flera jämnåriga dygnet runt. Detta ställer också lite krav på ungdomarna då de behöver klara av att bo tillsammans med de andra, och de erbjuds hjälp av de vuxna att hantera relationerna.

I och med det geografiska läget finns det närhet till natur och till våra hästar som involveras i behandlingsarbetet.

Risingegården har nära samarbete med både kommunal grundskola och gymnasieskola i Finspång.  Vi erbjuder ADL-träning, social färdighetsträning och mentaliseringsträning. Är ungdomen i behov av individstödjande samtal, DBT eller MBT erbjuds det på Risingegården. Är behovet andra terapeutiska samtal matchar vi ungdomen med en terapeut i Norrköping. Vi har ett nära samarbete med BUP i Norrköping/Linköping.

Informationsblad

I våra informationsblad nedan kan du få mer information om Risingegården och vår verksamhet.

Vill du bli kontaktad?

Om du önskar att bli kontaktad av oss på Risingegården klickar du på knappen nedan. Fyll i dina uppgifter, så hör vi av oss.

Kontakta oss

Har du frågor om Risingegården och vår verksamhet är du välkommen att höra av dig. Här hittar du kontaktuppgifter till oss som arbetar på Risingegården.